Γιατί η καλαθέα μου κιτρινίζει;

Γιατί η καλαθέα μου κιτρινίζει;

30 Ιουνίου, 2022 Off By admin

Αναρωτιέστε γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του φυτού σας calathea; Ας διαγνώσουμε αυτό το κοινό πρόβλημα και ας κάνουμε το φυτό σας υγιές ξανά!

Τα φυτά Calathea είναι όμορφα και έχουν μεγάλο, μοναδικά χρωματισμένο φύλλωμα.

Ωστόσο, αυτά τα φυτά δεν είναι και τα πιο εύκολα στη φροντίδα. Παίρνουν καφέ κηλίδες και κολλώδη φύλλα εύκολα, συν πρέπει να πίνουν απεσταγμένο ή βρόχινο νερό.

Έτσι, δεν είναι σοκαριστικό αν το φυτό σας calathea δεν πάει καλά. Συχνά είναι δυστυχισμένοι.

Σήμερα θα μιλήσουμε για το κιτρίνισμα των φύλλων σε ένα φυτό calathea και τι πρέπει να κάνουμε για αυτά!

Γιατί κιτρινίζει το φυτό μου calathea;

Εδώ είναι μερικοί συνήθεις λόγοι για τους οποίους μπορεί να κιτρινίσουν τα φύλλα της calathea.

  • Υπερπότισμα
  • Χαμηλή υγρασία
  • Ασυνεπές πότισμα
  • Ανεπαρκές φως
  • Φυτό δεμένο με ρίζες
  • Βακτηριακή κηλίδα φύλλων
  • Παράσιτα
  • Παλιά εποχή

Υπερπότισμα

Το υπερβολικό πότισμα είναι η #1 αιτία κιτρινίσματος των φύλλων στα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Γενικά, στα φυτά δεν αρέσει να κάθονται σε υπερβολικό νερό. Η συγκέντρωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών που θα σκοτώσει το φυτό σας.

Εάν υποψιάζεστε υπερβολικό πότισμα, κολλήστε το δάχτυλό σας περίπου 2 ίντσες στο χώμα. Αισθάνεται υγρό; Μην ποτίζετε ξανά μέχρι να στεγνώσει.

Εάν το φυτό σας είναι πολύ ποτισμένο, βγάλτε το από τη γλάστρα. Απορρίψτε τυχόν περίσσεια νερού και βρεγμένο χώμα και επαναλάβετε τη γλάστρα με φρέσκο ​​μείγμα γλάστρας.

Βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα σας έχει τρύπες αποστράγγισης για να αποτρέψετε τη συγκέντρωση υπερβολικού νερού στο μέλλον.

Χαμηλή υγρασία

Η υγρασία είναι πολύ σημαντική για τα φυτά καλαθέα. Χρειάζονται ένα πολύ υγρό περιβάλλον. Θολώστε τα, χρησιμοποιήστε ένα δίσκο με βότσαλα ή χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να τα κρατήσετε χαρούμενα.

Ασυνεπές πότισμα

Τα φυτά Calathea είναι πολύ επιλεκτικά στο πότισμα. Πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Αν τα αφήσετε να στεγνώσουν ή να ταλαντεύονται από πολύ μέχρι να είναι μουσκεμένα, μπορεί να είναι πολύ δυστυχισμένα. Προτιμούν να ποτίζονται λίγο συχνά παρά να πλημμυρίζουν περιστασιακά.

Ανεπαρκές φως

Εάν το φυτό σας δεν παίρνει αρκετό φως, τα φύλλα θα αρχίσουν να κιτρινίζουν και να πέφτουν. Αυτό θα συμβεί ιδιαίτερα σε μεγαλύτερα φύλλα προς τη βάση του φυτού.

Η θεραπεία σε αυτό είναι να μετακινήσετε το φυτό σας σε έντονο, έμμεσο φως. Θα είναι πολύ πιο χαρούμενο.

Ρίζα δεμένο φυτό

Είναι πιθανό το φυτό σας να έχει δεσμευτεί με τις ρίζες. Βασικά, οι ρίζες είναι πολύ μεγάλες για τη γλάστρα.

Τραβήξτε το από την κατσαρόλα και δείτε! Αν είναι εκεί για λίγο – αυτό είναι μια πραγματική πιθανότητα.

Εάν οι ρίζες είναι σφιχτά συσκευασμένες ή ακόμη και ανοίγουν την τρύπα αποστράγγισης – ώρα για μια μεγαλύτερη γλάστρα. Προσθέστε φρέσκο ​​χώμα για γλάστρα όσο είστε σε αυτό για ένα πιο χαρούμενο φυτό!

Βακτηριακή κηλίδα φύλλων

Οι μαλακές, καφέ, χυλώδεις κηλίδες σε ένα φύλλο ονομάζονται βακτηριακές κηλίδες φύλλων. Αυτό προέρχεται από το νερό που κάθεται στα φύλλα και τα σαπίζει.

Αφαιρέστε όλα τα επηρεασμένα φύλλα και αποφύγετε να βραχούν τα φύλλα όταν το ποτίζετε!

Παράσιτα

Τα ακάρεα της αράχνης, τα λέπια και τα αλευρώδη ζωύφια μπορούν να εισχωρήσουν στην κάτω πλευρά των φύλλων και να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά από το φυτό σας.

Εάν υποπτεύεστε παράσιτα, απομονώστε το φυτό σας για να αποτρέψετε την εξάπλωσή του σε άλλα φυτά.

Παλιά εποχή

Καθώς τα φυτά γερνούν, είναι φυσικό μερικά από τα παλαιότερα φύλλα να κιτρινίζουν και να πέφτουν, αφήνοντας χώρο για νέα ανάπτυξη. Το να διατηρηθεί ένα πράσινο φύλλο απαιτεί ενέργεια και ορισμένα φυτά αποφασίζουν να διαθέσουν αυτήν την ενέργεια σε νέα φυτά.

Εάν συμβαίνει αυτό, θα έχετε κιτρίνισμα μόνο των παλαιότερων φύλλων – κοντά στη βάση του φυτού – και όχι νέα ανάπτυξη.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το κιτρίνισμα των φύλλων του φυτού calathea

Τι κάνετε όταν τα φύλλα της calathea κιτρινίζουν;

Όταν τα φύλλα του φυτού σας calathea αρχίζουν να κιτρινίζουν, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι είναι πιθανό να βρίσκεται σε κίνδυνο. Αν πολλά φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν, είναι πολύ άγχος. Ώρα να αναλάβουμε δράση! Διαγνώστε το πρόβλημα από την παραπάνω λίστα και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να το αντιμετωπίσετε.

Μπορούν τα κίτρινα φύλλα του φυτού calathea να γίνουν ξανά πράσινα;

Όχι, τα κίτρινα ή νεκρά φύλλα δεν θα γίνουν ξανά πράσινα. Μόλις χάσουν το χλωροφόρμιό τους, το φυτό τα εγκαταλείπει και προχωρά. #αδίστακτος

Πρέπει να αφαιρέσω τα κίτρινα φύλλα από τα φυτά καλαθέα;

Η αφαίρεση των κιτρινισμένων φύλλων είναι προσωπική προτίμηση. Τείνω να τα τραβάω ελαφρά και αν σκάσουν εύκολα, τα σκάω.

Μπορείτε να διαβάσετε τον πλήρη οδηγό μου για την αφαίρεση των νεκρών φύλλων εδώ!

Πώς μοιάζει ένα υπερποτισμένο φυτό calathea;

Τα υπερποτισμένα φυτά αποκτούν κουτσά, κίτρινα φύλλα που πέφτουν και πέφτουν. Μπορούν επίσης να εμφανίσουν χυλώδεις καφέ ή μαύρες κηλίδες στα φύλλα.

Κιτρινίζουν τα φύλλα των φυτών calathea το φθινόπωρο;

Όχι, τα φύλλα του φυτού calathea δεν αλλάζουν εποχιακά όπως ο σφένδαμος. Εάν τα φύλλα του φυτού σας κιτρινίζουν, υποδηλώνει πρόβλημα. Ίσως ο δροσερός καιρός να το κάνει αν είναι σε εξωτερικό χώρο.

Γιατί τα φύλλα του φυτού calathea μου κιτρινίζουν και καφέ

Εάν τα φύλλα του φυτού calathea σας κιτρινίζουν και γίνονται τραγανά καφέ, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο νερό ή υγρασία. Αν είναι χυλώδες καφέ και κίτρινο, αυτό υποδηλώνει υπερβολικό πότισμα και πιθανή σήψη των ριζών.

Γιατί τα φύλλα του φυτού calathea μου γίνονται καφέ;

Τα καφέ τραγανά φύλλα του φυτού calahtea υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει αρκετό νερό, χαμηλή υγρασία ή πολύ άμεσο ηλιακό φως.

Διαβάστε για τις καφέ κηλίδες στα φυτά καλαθέα εδώ.

Γιατί τα φύλλα του φυτού calathea μου κιτρινίζουν με μαύρα στίγματα;

Εάν τα φύλλα calathea σας είναι κίτρινα με μαύρα στίγματα, είναι πολύ υπερποτισμένα. Τραβήξτε το έξω από τη γλάστρα, πετάξτε τυχόν περίσσεια, προσθέστε νέο ξηρό χώμα γλάστρας και επανατοποθετήστε τα σε μια γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης. Ποτίστε το φυτό σας μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό στην αφή.

Γιατί τα φύλλα του φυτού calathea μου κιτρινίζουν μετά τη μεταφύτευση;

Το κιτρίνισμα των φύλλων μπορεί να υποδηλώνει άγχος ή σοκ. Η μετακίνηση ενός φυτού μπορεί να προκαλέσει άγχος. Βεβαιωθείτε ότι έχει άφθονη αποστράγγιση, δεν έχει ποτιστεί υπερβολικά ή κάτω και ότι έχει αρκετό φως.