Πώς να ποτίσετε ένα φυτό

Πώς να ποτίσετε ένα φυτό

30 Ιουνίου, 2022 Off By admin

Θέλετε να δοκιμάσετε να ποτίζετε τα φυτά σας με διαφορετικό τρόπο; Δείτε πώς να ποτίζετε βυθό ένα φυτό και τα οφέλη αυτής της εύκολης μεθόδου ποτίσματος!

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φυτά χρειάζονται νερό για να ζήσουν – αλλά ξέρατε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ποτίσετε ένα φυτό;

Μπορείτε να ρίξετε νερό στο χώμα, σίγουρα, αλλά μπορείτε επίσης να ποτίσετε το φυτό από βυθό!

Τι σημαίνει να ποτίζεις ένα φυτό από τον πάτο;

Το πότισμα ενός φυτού από κάτω είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται – το πότισμα του φυτού από κάτω αντί για πάνω από το χώμα.

Πρέπει να ποτίζετε τα φυτά βυθού;

Το πότισμα από κάτω είναι εξαιρετικό για πολλά φυτά. Μου αρέσει ιδιαίτερα για φυτά που δεν τους αρέσει να λιμνάζει νερό στα φύλλα ή στο φύλλωμά τους.

Για παράδειγμα, τα φύλλα του φυτού μου Hoya Rope θα σαπίσουν και θα πέσουν αν πέσει νερό μέσα τους. Το πότισμα από κάτω κρατά τα φύλλα στεγνά αλλά τις ρίζες υγρές!

Ποια είναι τα οφέλη του ποτίσματος βυθού;

Ακολουθούν ορισμένα οφέλη από το πότισμα από βυθό:

 • Το πότισμα από κάτω λέγεται ότι ενθαρρύνει την ισχυρή ανάπτυξη των ριζών καθώς μεγαλώνουν προς τα κάτω προς το νερό
 • Αποτρέπει το νερό να τρέχει ευθεία μέσα από συμπαγές χώμα
 • Μειώνει τις πιθανότητες υπερβολικού ποτίσματος
 • Εξασφαλίζει ότι το νερό κατεβαίνει στις χαμηλότερες ρίζες
 • Διατηρεί τα φύλλα στεγνά
 • Το νερό κατανέμεται ομοιόμορφα στο φυτό
 • Μειώνει το πιτσίλισμα/χύσιμο/απορροή
 • Βοηθά στην πρόληψη των σκνίπων (εδώ είναι η θεραπεία μου για τις σκνίπες από μύκητες!)

Μπορεί το πότισμα του βυθού να προκαλέσει σήψη των ριζών;

Ναι, το πότισμα από το βυθό μπορεί ακόμα να προκαλέσει σήψη των ριζών. Εάν το φυτό κάθεται στο νερό για πολύ καιρό, οι ρίζες μπορεί να σαπίσουν σε αυτό το καθισμένο νερό. Ενώ το πότισμα στο κάτω μέρος βοηθά με το υπερβολικό πότισμα, δεν είναι ανόητο.

Μπορείτε να ποτίσετε όλα τα φυτά;

Το πότισμα από κάτω είναι καλύτερο για μικρά και μεσαίου μεγέθους φυτά. Τα μεγάλα φυτά χρειάζονται πολύ χρόνο για να απορροφήσουν νερό σε όλη τη διαδρομή από κάτω προς τα πάνω, οπότε οι ρίζες θα μπορούσαν να σαπίσουν καθισμένοι στο νερό.

Επιπλέον, εάν ένα φυτό είναι πολύ δεμένο με τις ρίζες, θα είναι δύσκολο για αυτό να απορροφήσει νερό και θα χρειαστεί να ποτίσετε από την κορυφή.

Τέλος, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια κατσαρόλα με τρύπες στον πάτο, διαφορετικά το νερό δεν θα έχει πού να πάει. Εδώ είναι ο οδηγός μου για το πώς να ανοίξετε τρύπες αποστράγγισης σε γλάστρες.

Μερικά φυτά που λατρεύουν να ποτίζονται από βυθό:

Πώς χρησιμοποιείτε τις γλάστρες από κάτω;

Μπορείτε να αγοράσετε γλάστρες βυθού (Μου αρέσουν αυτά από το Target). Έχουν μια μικρή τρύπα προς το κάτω μέρος της γλάστρας όπου μπορείτε να προσθέσετε νερό και το φυτό θα ποτίσει μόνο του.

Ωστόσο, δεν χρειάζεστε ειδική γλάστρα για να ποτίσετε ένα φυτό!

Πώς να ποτίσετε ένα φυτό

 1. Γεμίστε έναν νεροχύτη, μια μπανιέρα ή ένα ρηχό μπολ με 1-2 ίντσες νερό
 2. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σας στο νερό
 3. Αφήστε να καθίσει για 20 λεπτά
 4. Στραγγίστε το νερό και αφήστε την κατσαρόλα να καθίσει σε νεροχύτη ή πάγκο που δεν σας πειράζει να βραχείτε για 15 λεπτά για να στραγγίξει το υπερβολικό νερό
 5. Σηκώστε τη γλάστρα και γυρίστε την απαλά από τη μία πλευρά στην άλλη για να αφήσετε το περιττό νερό να στάζει από τις οπές αποστράγγισης
 6. Αντικαταστήστε το στο σωστό δοχείο ή τοποθετήστε

Προτείνω πάντα να χρησιμοποιείτε βροχή ή απεσταγμένο νερό για τα φυτά αντί για νερό βρύσης. Εδώ είναι η εξήγησή μου για το καλύτερο νερό για φυτά εσωτερικού χώρου!

Πώς καταλαβαίνετε εάν το πότισμα στο κάτω μέρος λειτουργεί;

Σπρώξτε το δάχτυλό σας 2 ίντσες στην επιφάνεια του εδάφους. Θα πρέπει να αισθάνεστε υγρασία. Εάν δεν αισθάνεστε σίγουροι, δοκιμάστε να αγοράσετε ένα μετρητής υγρασίας για να βοηθήσει στην παρακολούθηση του επιπέδου υγρασίας.

Πόσο καιρό πρέπει να βυθίζω το νερό;

Αναρωτιέστε πόσο καιρό να ποτίζουν τα φυτά στον πυθμένα; Ποτίζω για 10-20 λεπτά. Μετά από αυτό, αφαιρέστε την περίσσεια νερού και αφήστε την κατσαρόλα να στεγνώσει λίγο πριν την επανατοποθετήσετε σε όποιες επιφάνειες δεν θέλετε να βραχούν. Γυρίζετε πάντα την κατσαρόλα από τη μια πλευρά στην άλλη για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει νερό στο εσωτερικό.

Πώς γονιμοποιείτε όταν ποτίζετε βυθό;

Μπορείτε να αναμίξετε το λίπασμα στο νερό πριν από το πότισμα στο κάτω μέρος. Στη συνέχεια θα απορροφηθεί μέσω των οπών αποστράγγισης μαζί με το νερό.

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε τον πυθμένα;

Το πότισμα από τον πάτο πρέπει να γίνεται τόσο συχνά όσο ποτίζετε το φυτό σας. Ελέγχετε πάντα πρώτα το χώμα και μην ποτίζετε φυτό που είναι ήδη υγρό!