Πώς να φροντίσετε ένα φυτό έρπητα ζωστήρα!

Πώς να φροντίσετε ένα φυτό έρπητα ζωστήρα!

30 Ιουνίου, 2022 Off By admin

Ενδιαφέρεστε για το φυτό έρπητα ζωστήρα; Αυτό το όμορφο, μοναδικό φυτό είναι πραγματικά εύκολο στη φροντίδα! Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι αποφάσισα ότι ήθελα πραγματικά να επεκτείνω το ρεπερτόριό μου με φυτά εσωτερικού χώρου. Προηγουμένως, είχα πολλά πόθος και μερικά μεγάλα φύλλο βιολιού σύκααλλά όχι πολλά άλλα.

Έτσι, άφησα στην άκρη λίγα χρήματα και λίγο χρόνο για ψώνια και αποφάσισα να μαζέψω μερικά νέα φυτά εσωτερικού χώρου, ένα κάθε φορά, μέσα σε μερικούς μήνες.

Έγινα επίσης μέλος της τοπικής μου ανταλλαγής φυτών (μια ομάδα στο facebook) που έκανε μεγάλη διαφορά στο να μάθω για τα φυτά και επίσης να μπορώ να ανταλλάξω μερικά από τα υπάρχοντα φυτά μου, μοσχεύματα, ακόμη και προμήθειες όπως γλάστρες και παλιούς σωλήνες για να δοκιμάσω νέα φυτά!

Τέλος πάντων, ένα από τα φυτά που μάζεψα ήταν φυτό έρπητα ζωστήρα.

Πιθανότατα τα έχετε δει σε όλο το τμήμα των φυτών του Lowes ή Home Depot. Ξεχωρίζουν γιατί κάθε φυτό συνοδεύεται από μια ψηλή ξύλινη σανίδα.

Αυτό συμβαίνει επειδή στα φυτά έρπητα ζωστήρα αρέσει να σκαρφαλώνουν στο ξύλο και να μεγαλώνουν επίπεδα στο σανίδι – με τα φύλλα να μοιάζουν με έρπητα ζωστήρα!

Ας μιλήσουμε για τη φροντίδα του φυτού του έρπητα ζωστήρα για να δούμε αν είναι το κατάλληλο φυτό για να προσθέσετε στη συλλογή σας!

Εκτυπώσιμος Οδηγός φροντίδας φυτών έρπητα ζωστήρα

Γίνετε μέλος της (δωρεάν!) κοινότητας KeepYourPlantsAlive+ για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτόν τον αποκλειστικό εκτυπώσιμο οδηγό φροντίδας φυτών! Ή συνεχίστε να κάνετε κύλιση για περισσότερα!

Τι είναι το φυτό έρπητα ζωστήρα;

The Shingle Plant είναι το όνομα του δρόμου για το Rhaphidophora hayi. Αυτό είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που βλασταίνει εναέριες ρίζες από τους κόμβους των φύλλων του. Οι ρίζες θα σκάψουν σε ό,τι μπορούν – τους αρέσει το ξύλο – και θα το σκάψουν, ποντάροντας τον εαυτό τους.

Είναι σπάνια τα φυτά έρπητα ζωστήρα;

Όχι. Εννοώ, μπορεί να ήταν σπάνια στο παρελθόν, αλλά η Costa Farms τα επέλεξε ως trending tropical το 2021 και βρίσκονταν στο Lowes, στο Home Depot και σε παρόμοια καταστήματα φυτών με φορτηγό.

Είναι το φυτό του έρπητα ζωστήρα τοξικό;

Ναι, το φυτό έρπητα ζωστήρα είναι τοξικό εάν καταναλωθεί και μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα και κάψιμο στο στόμα και στο πεπτικό σύστημα.

Είναι το φυτό έρπητα ζωστήρα ασφαλές για τις γάτες;

Όχι, το φυτό έρπητα ζωστήρα είναι τοξικό εάν καταναλωθεί και πρέπει να φυλάσσεται μακριά από κατοικίδια και παιδιά – ή οποιονδήποτε ενήλικο μπορεί να τσιμπήσει.

Τι είδους πράγματα μπορεί να σκαρφαλώσει ένα φυτό έρπητα ζωστήρα;

Το ωραίο με τα φυτά έρπητα ζωστήρα είναι να τα βλέπεις να σκαρφαλώνουν! Τα φύλλα γίνονται μεγαλύτερα και πιο χαρούμενα αν έχουν κάτι να σκαρφαλώσουν. Ακολουθούν μερικές ιδέες για το τι μπορεί να σκαρφαλώσει το φυτό σας βότσαλα:

 • Ξύλινος στύλος περίφραξης
 • Ξύλινη σανίδα
 • Στύλος βρύου
 • Δέντρα
 • Κλαδιά από ένα δέντρο
 • Driftwood
 • Φελλός

Ποιες είναι οι καλύτερες σανίδες για φυτά έρπητα ζωστήρα;

Τα φυτά έρπητα ζωστήρα τα καταφέρνουν καλύτερα όταν μεγαλώνουν μια σανίδα με ελαφρώς τραχύ φινίρισμα. Αυτό δίνει στις ρίζες κάτι να σκάψουν. Το μπαμπού ή άλλο εξαιρετικά λείο ξύλο είναι λίγο λείο και θα είναι πιο δύσκολο για τις ρίζες να προσκολληθούν.

Πώς τοποθετείτε τα φυτά έρπητα ζωστήρα;

 1. Φυτέψτε το βότσαλο σας σε χώμα προς τα εμπρός (ή μπροστά και πίσω αν το θέλετε διπλής όψης) μιας γλάστρας.
 2. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να σκάψετε απαλά μια τρύπα στο χώμα πίσω από τα φυτά σας, περίπου στο μέγεθος της σανίδας σας.
 3. Τοποθετήστε τη σανίδα στη θέση της και πιέστε το χώμα γύρω της μέχρι να ασφαλίσει. Βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά βαθιά για να σταθεί μόνο του.
 4. Τοποθετήστε απαλά το φυτό κατά μήκος του πίνακα.
 5. Χρησιμοποιήστε λαστιχάκια ή δεμένα δίδυμα για να κρατήσετε το φυτό απαλά στη θέση του.
 6. Η ομίχλη με νερό και οι ρίζες θα πρέπει να εισχωρήσουν στις σανίδες. Οι εναέριες ρίζες αναπτύσσονται καλύτερα σε υψηλή υγρασία, επομένως η ομίχλη τους είναι σημαντική!

Πώς να μετατοπίσετε το φυτό έρπητα ζωστήρα

Τα φυτά του έρπητα ζωστήρα αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα και μπορούν να δεσμευτούν πολύ εύκολα.

Για να μεταφυτεύσετε ένα φυτό έρπητα ζωστήρα:

 1. Αφαιρέστε απαλά το φυτό από το χώμα του. Εάν είναι συνδεδεμένη με τη ρίζα, ίσως χρειαστεί να τραβήξετε απαλά τη ρίζα από τις οπές αποστράγγισης.
 2. Εάν υπάρχουν προβλήματα με το χώμα, μπορείτε να το ξεπλύνετε από τις ρίζες. Εάν το έδαφος είναι υγιές, μην ανησυχείτε για αυτό.
 3. Επιλέξτε μια νέα γλάστρα περίπου 2 ίντσες μεγαλύτερη σε διάμετρο από την παλιά γλάστρα. Βεβαιωθείτε ότι έχει καλές τρύπες αποστράγγισης. Εδώ είναι πώς να ανοίξετε τρύπες αποστράγγισης σε κεραμικά δοχεία.
 4. Προσθέστε νέο χώμα στη γλάστρα και τοποθετήστε απαλά το φυτό σας. Τοποθετήστε τη σανίδα ή τον ορειβάτη σας πίσω από το φυτό και γεμίστε και τα δύο με χώμα για να ασφαλίσετε.
 5. Δέστε απαλά το φυτό στο σανίδι για να το ενθαρρύνετε να ριζώσει στη θέση του.

Πώς να καλλιεργήσετε φυτό έρπητα ζωστήρα

Το φυτό βότσαλα αναπτύσσεται γρήγορα στις κατάλληλες συνθήκες – υψηλή υγρασία, υγρό έδαφος και έντονο, έμμεσο φως.

Πώς να φροντίσετε το φυτό έρπητα ζωστήρα

Το φυτό έρπητα ζωστήρα είναι ένα εύκολο τροπικό φυτό στη φροντίδα και είναι πολύ φιλικό προς τους αρχάριους!

Πόσο φως χρειάζεται ένα φυτό έρπητα ζωστήρα;

Το φυτό έρπητα ζωστήρα ευδοκιμεί σε έντονο, έμμεσο φως. Το άμεσο φως μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακά εγκαύματα και τραγανές καφέ κηλίδες στα φύλλα.

Δεν υπάρχει αρκετό φως και τα νέα φύλλα θα είναι πολύ μικρά ή ανύπαρκτα.

Πόσο νερό χρειάζεται ένα φυτό έρπητα ζωστήρα;

Τα φυτά έρπητα ζωστήρα αγαπούν τα υψηλά επίπεδα υγρασίας και το υγρό έδαφος. Ποτίζω το φυτό μου 1 φορά την εβδομάδα αλλά το ψεκάζω με μίστερ στα φύλλα του φυτού 3-4 φορές την εβδομάδα.

Μικρότερα φυτά μπορείτε επίσης να καλύψετε με μια πλαστική σακούλα για να δημιουργήσετε ένα αχνισμένο περιβάλλον «πράσινου σπιτιού», αν και προφανώς χάνετε να κοιτάξετε τα φυτά μέσα από τη σακούλα. Ωστόσο, αυτό είναι υπέροχο όταν το διαδίδετε!

Τι είδους γλάστρα και χώμα χρειάζεται ένα φυτό έρπητα ζωστήρα;

Στα φυτά του έρπητα ζωστήρα αρέσει να είναι υγρά, αλλά όχι μουσκεμένα. Επομένως, προτιμήστε έναν τύπο εδάφους με καλό αερισμό και καλή αποστράγγιση. Φροντίστε να έχετε καλή αποστράγγιση στη γλάστρα σας!

Το φυτό έρπητα ζωστήρα rhaphidophora είναι ένα φυτό ταχέως αναπτυσσόμενο, γι’ αυτό φροντίστε να επιλέξετε μια γλάστρα αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα – και να κρατά τη σανίδα σας ή άλλη δομή αναρρίχησης.

Πώς να πολλαπλασιάσετε το φυτό έρπητα ζωστήρα

Το φυτό έρπητα ζωστήρα είναι εξαιρετικά εύκολο να ριζώσει! Μπορείτε να πάρετε ένα κόψιμο οποιουδήποτε μήκους –μου αρέσει να κόβω το δικό μου όταν φτάνει στο τέλος της σανίδας αναρρίχησης μου– και να το ριζώσετε στο χώμα ή στο νερό.

Για να ριζώσετε στο νερό, αφαιρέστε το κάτω φύλλο ή δύο και κολλήστε σε ένα βάζο.

Για να ριζώσετε στο έδαφος, δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε κανένα φύλλο. Τοποθετήστε πάνω από ένα φλιτζάνι υγρό χώμα. Καλύψτε με μια πλαστική σακούλα για να δημιουργήσετε υγρασία και αφήστε να ριζώσει σε έμμεσο φως!